Na elke internationale vergadering wordt het aangepaste document rondgestuurd en wordt de deelnemende commissies gevraagd te stemmen over de voortgang.

[Hierover komt een aparte BLOG]

Op een document van ongeveer 40 pagina’s zijn 223 pagina’s: 742 (!) commentaren binnengekomen, waaronder ook veel van Nederland. Wij hebben daarom “nee” gestemd op de vraag of het document klaar is voor de volgende fase. Het was een spannende stemronde, want uiteindelijk was de stand ongeveer gelijk. In Singapore, waar de volgende internationale bijeenkomst plaats vindt, moet daarom hard gewerkt worden om ervoor te zorgen dat het document veel verandert. Óf dat anderen ook inzien dat het nog niet klaar is voor afronding. Maatschappelijke aspecten staan nu mooi benoemd, maar wij willen graag de volgende stap nodig: hoe kunnen inkopers dit nu daadwerkelijk gaan toepassen?!

Zonder andere landen tekort te willen doen: het valt op dat Nederland zowel op het gebied van professioneel inkopen als aspecten mbt Duurzaam Inkopen veel kennis heeft. We krijgen daarom tijdens de internationale vergaderingen, waar de tijd hard nodig is om alle commentaren te behandelen, ruimte om presentaties te geven. In de stemming zie je dit terug: o.a. wij vinden dat het document nog niet het niveau heeft dat het kan hebben, terwijl de andere helft van de deelnemende landen al blij is met wat er nu ligt.

We hebben opnieuw een strategie voorbereid. En na goede indruk gemaakt te hebben in Brazilië, proberen we dit succes te herhalen in Singapore!